Інформаційне повідомлення Шановні власники об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості!


Безперечно, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, —джерело наповнення місцевих бюджетів. І, у першу чергу, лідерами у сплаті цього податку, є власники майна — юридичні особи. Саме ці платники самостійно обчислюють суму такого податку та подають до фіскальних органів за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування відповідну декларацію. Не можна оминути увагою й платників — фізичних осіб, яким фіскальні органи за місцем податкової адреси повідомляють про суми нарахованого податку на нерухомість. І все б добре, якби не відсутність повної бази об’єктів обкладення податком на нерухомість. Саме ця причина наразі і є головною перепоною на шляху стабільного наповнення місцевих скарбничок.

З метою уникнення нарахування штрафів та пені з несплати «нерухомого» податку у подальшому мешканці міста мають можливість звернутись безпосередньо до Новодністровської ДПІ з документами на право власності нерухомого майна. На підставі цього контролюючий орган внесе інформацію в базу та надасть відомості щодо необхідності сплати  податку у разі потреби видасть повідомлення про сплату «нерухомого» податку.

Адже принцип «незнання законів» не звільняє від відповідальності та діє при визначенні податкових зобов’язань для кожного платника податків в Україні, у тому числі й податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно.

На виконання ст. 10 та ст.266 Податкового кодексу України, рішенням Новодністровської міської ради від 29.06.2020 року №138 встановлено ставки податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки, які є обов’язковими до виконання юридичними та фізичними особами на території Новодністровської міської ради.

Платниками податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі суб’єкти підприємницької діяльності – платники єдиного податку, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, розташованих на території Новодністровської міської ради.

  1. Оподаткування житлової нерухомості.

Рішенням Новодністровської міської ради для фізичних осіб, які є власниками житлової нерухомості, встановлено нульові ставки оподаткування для:

  • квартир – 60 кв.м.
  • житлових будинків – 120 кв.м.
  • різних типів житлової нерухомості (коли у власності особи є і квартира, і будинок, та/або їх частки) – 180 кв.м.
  • релігійних організацій, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, за об’єкти нежитлової нерухомості (в тому числі їх часток), розташовані в м. Новодністровськ, що перебувають у власності цих організацій та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої статутами (положеннями);
  • громадян, в яких є діти під опікою або діти інваліди до 18 років;
  • власників одної гаражної споруди та господарських будівель – допоміжних (нежитлових) приміщень, до яких належать сараї, хліви, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, котельні, бойлерні тощо.

Оподаткуванню підлягає лише понаднормова площа житла, що обчислюється за наступною формулою: від загальної площі житлової нерухомості віднімається «пільгова» площа та множиться на ставку податку.

  1. Оподаткування нежитлової та комерційної нерухомості.

Платники — фізичні особи у 2021 році мають сплатити податок за житлову та нежитлову нерухомість за 2020 рік, за ставками та з використанням пільг, які застосовувались при розрахунку податку минулого року.

Платники податку мають право звернутись до Новодністровської державної податкової інспекції  ГУ ДПС у Чернівецькій області для проведення звірки даних, для цього при собі необхідно мати документи на право власності. Отримати додаткову інформацію стосовно ставок податку, нарахування та сплати податку можна в податкових органах.

Не сплачується податок за об’єкти нежитлової нерухомості, які використовуються суб’єктами господарювання малого та середнього бізнесу за будівлі промисловості, зокрема за виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств.

Новодністровська міська рада закликає платників всіх рівнів — юридичних та фізичних осіб сумлінно виконувати податкові зобов’язання з податку на нерухоме майно перед міським бюджетом, з метою недопущення заборгованостей, штрафних санкцій за несвоєчасну сплату та задля впровадження подальших позитивних змін в інфраструктурі міста.

У разі, якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання протягом строку, визначеного законодавством, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафних санкцій відповідно до ст. 126 Податкового кодексу України.

З метою усунення непорозумінь у майбутньому просимо власників внести відомості про об’єкти нерухомого майна до Державного реєстру прав власності на нерухоме майно.

 

Відділ економіки та управління комунальним майном