Звіт міського голови Болдашева А.І.


Робота міського голови за весь звітний період була направлена передусім на забезпечення безперебійного і ефективного функціонування всіх органів та служб, які надають послуги новодністровцям. Разом з тим було вжито чимало стратегічних заходів, які націлені на перспективу. На даний час можна стверджувати, що життєзабезпечення міста проходить в нормальному режимі. Стабільно працюють заклади бюджетної сфери, в повних обсягах виплачується заробітна плата їхнім працівникам, забезпечується виконання інших соціальних гарантій, в тому числі і за рахунок міського бюджету.

За 5 місяців 2017 року до бюджету міста надійшло податків і зборів в сумі 14млн. 578,8тис.грн., що становить 44% виконання річного плану

За 2016 рік до міського бюджету надійшло майже 32 млн.грн. За рахунок перевиконання в сумі 6,3млн.грн. та залишку коштів на початок року в сумі 3,7млн.грн. нам вдалося підтримати освітні та медичні заклади, комунальні підприємства, профінансувати ряд соціальних програм, здійснити закупівлі необхідних предметів, матеріалів та обладнання.

  1. Наприклад, на галузь Освіти у 2016 році було додатково виділено 3млн. 115тис.грн. Ці кошти дали змогу виплатити педагогічним працівникам в повному обсязі заробітну плату, надбавку за престижність в розмірі 18% та винагороду в розмірі посадового окладу. Також завдяки перевиконанню бюджету ми змогли в повній мірі розрахуватися за спожиті енергоносії, продукти харчування та медикаменти.

Вперше за багато років на проведення ремонтної компанії в освітніх закладах були використані бюджетні кошти в сумі 332тис.грн. ‑ на поточні ремонти кабінетів, коридорів, спортивних залів, харчоблоків, санвузлів, стрілецького тиру, облаштування кабінету «Захист Вітчизни», відновлення смуги перешкод – все це без залучення батьківських внесків.

Була також придбана оргтехніка для централізованої бухгалтерії відділу гуманітарної політики ‑ за 60тис.грн., пральна машина для ДНЗ «Ромашка» ‑ 8,5тис.грн, дві електричні плити, електром’ясорубка, шафа холодильна, підручники для шкіл  ‑ все разом на 158тис.грн.

Увага до освітніх закладів не зменшується і в 2017 році. Вже за п’ять місяців поточного року на освіту було додатково виділено 3 159тисяч гривень на виплату заробітної плати та нарахування на неї, а також 52 тисячі гривень – на реалізацію Комплексної програми розвитку міжнародного співробітництва, європейської інтеграції. Простіше кажучи на поїздку групи наших дітей до Словаччини, де вони не лише продемонстрували свої таланти, а й познайомилися з умовами навчання в університеті імені Шафарика.

З 1 січня 2017 року, згідно постанови КМУ №974 від 14.12.2016 року, було здійснено підвищення посадових окладів на 2 тарифні розряди педагогічним працівникам шкіл. Всім іншим педагогам таке підвищення передбачалося лише з 1 вересня. Але міська рада ухвалила рішення підвищити оклади всім педагогічним працівникам, які утримуються за рахунок міського бюджету, також з 1 січня.

Також з 1 січня поточного року ДНЗ «Теремок» функціонує як бюджетна установа. Прийняття цього закладу в комунальну власність проходило непросто, питання розглядалося декілька разів. Але нам таки вдалося переконати наших опонентів і завдяки цьому було збережено і заклад для дітей, і весь його трудовий колектив.

Варто відзначити, що й освітяни працюють з самовіддачею. Сформована і продовжує вдосконалюватись система роботи з обдарованою молоддю. Про це свідчать результати участі наших школярів у міських, обласних та всеукраїнських випробуваннях. Так за результатами 2016 року на третьому (обласному) етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад новодністровські школярі вибороли 16 перемог, обійшовши деякі райони області. У 2017 році честь міста Новодністровськ на обласному рівні захищали 39 учнів і ними здобуто 10 перемог.

Показові також і результати Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт. В поточному році були представлені 5 робіт учнів-учасників міського науково-дослідницького об’єднання «Пошук». Двоє з них здобули призові місця. Також в ІІ турі ІV обласного конкурсу «Знавці Біблії» володарями Гран-Прі стали двоє учнів гімназії, за що були нагороджені безкоштовною поїздкою до Ізраїля. А всі переможці олімпіад, конкурсів та змагань урочисто відзначаються на загальноміському святі пошанування школярської молоді та педагогів «Юна еліта міста». Торік традиція його проведення була відновлена і для цього було виділено з міського бюджету 20 тис.грн. ‑ для придбання цінних подарунків та грандів. В нинішньому році на проведення свята та нагородження було використано 23,5тис.грн. Подарунки отримали 82 учні та 10 колективів.

Позитивних показників ми добиваємося завдяки роботі висококваліфікованих педагогів, які систематично також проходять свої випробування – атестації, підвищення професійного рівня, курсової підготовки та ін. В поточному році 5 педагогів за свою творчу працю відзначені грамотами відділу гуманітарної політики, 7 – грамотами Департаменту освіти і науки ЧОДА, 6 – Подякою Міністерства освіти і науки України, і один вчитель отримав нагрудний знак «Василь Сухомлинський».

В освітніх закладах систематично ведеться позашкільна робота, націлена на патріотичне виховання учнівської молоді, формування правильних моральних цінностей, розширення світогляду. Це: виховні заходи, трудові десанти, доброчинні акції, екскурсії і інші форми роботи.

З 7 червня на базі Новодністровської ЗОШ І ступеня розпочав роботу пришкільний табір для учнів 1-4 класів, який відвідують 50 дітей, на їх оздоровлення у пришкільному таборі виділено 10,5тис.грн. На базі гімназії з метою вдосконалення вивчення іноземної мови розпочав роботу мовний табір, його відвідують 65 учнів 5 – 10 класів. На оздоровлення у таборах відпочинку Чернівецької області виділено кошти у сумі 198 тисяч гривень.

 

  1. На галузь Фізичної культури і спорту у 2016 році додатково було виділено 29тисяч гривень, а в поточному році – 7,4тисячі гривень додатково. Наразі ця сфера суспільного життя ще потребує розвитку. У зв’язку з цим передбачається виокремити з відділу гуманітарної політики відділ спорту, щоб він працював як самостійна одиниця.

На даний час у міському центрі фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» працюють лише дві працівниці, по 0,5 ставки. Але вони значно активізували роботу. Впродовж лише першого півріччя цього року було проведено 9 спортивно-масових заходів різного рівня, в яких взяли участь близько 400 учасників. Виконуючи своє основне завдання – забезпечувати населення можливістю займатися спортом ‑ міський центр веде роботу спортивних гуртків та секцій з трьох видів спорту: аеробіка (2 групи), східні єдиноборства (2 групи), загальна фізична підготовка для дітей (1 група). Також «Спорт для всіх» постійно курує секції з футболу, волейболу, шахів та настільного тенісу.

 

  1. На галузь Охорони здоров’я у 2016 році було додатково направлено з міського бюджету майже 2млн.грн. Таким чином ми мали змогу виплатити заробітну плату працівникам в повному обсязі та матеріальну допомогу в розмірі посадового окладу, на 100% розрахуватися за спожиті енергоносії, продукти харчування і медикаменти. А також придбати кисневий концентратор, паровий стерилізатор, лабораторний мікроскоп, стоматологічний рентгенапарат, операційний стіл, електрокардіограф, лампу щілинну ‑ на загальну суму 347,5тис.грн.

За 5 місяців 2017 року з усього фінансування (загальний фонд), що отримує лікарня (10млн. 907тис.грн.), з міського бюджету вже виділено 1млн. 710тис.грн., що становить 15,7%. Ці кошти використовуються на оплату комунальних послуг та енергоносіїв.

До спеціального фонду лікарні, де акумулюються плата за медичні послуги, оренда, благодійні внески, гуманітарна допомога, у 2017 році надійшло 177 тис.грн. За рахунок власних надходжень було закуплено: 2 комп’ютери (21493 грн.), гінекологічне крісло (9145 грн.), дерматоскоп (2409 грн.) – всього 30 847грн.

Також за рахунок медичної субвенції було придбано лавки в коридори лікувального закладу (задля зручності пацієнтів) на суму 9500 грн.

Реагуючи на численні звернення від громадян щодо надання цілодобової медичної допомоги, на розгляд сесії було винесено питання про відкриття нового структурного підрозділу – пункту невідкладної медичної допомоги з штатною чисельністю 5,5 шт.од. Таке рішення було підтримане депутатами і з 1 березня 2017р. пункт невідкладної медичної допомоги працює.

Не можу обійти увагою питання медичної реформи, яка неодмінно торкнеться і нашої громади. Згідно з розпорядженням КМУ «Про затвердження переліку та складу госпітальних округів Чернівецької області», сформовані 3 госпітальні округи Чернівецької області. Наше місто віднесене до східного госпітального округу з центром у м.Хотин. Наступними кроками буде створення госпітальної ради та розробка плану розвитку госпітального округу. Наголошую, що органи місцевого самоврядування у процесі створення госпітальних округів виконують виконавчу функцію.

Новодністровська міська лікарня активно включилася в урядову програму «Доступні ліки», яка з 1 квітня діє на всій території України. Мета цієї програми ‑ забезпечення хворих на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет 2 типу та бронхіальну астму пільговими медикаментами. Згідно розпорядження голови Чернівецької ОДА, на 2017 рік місту Новодністровськ було виділено 90,6тис.грн. За квітень – травень профінансовано і використано 19,8тис.грн., що становить 22% від загального плану. Тобто урядова програма навіть перевиконується.

Перевиконується за фінансовими показниками й міська комплексна програма «Охорона здоров’я новодністровців на 2017 – 2020 роки», що направлена на профілактику та лікування найбільш поширених захворювань та окремі організаційні заходи. За 5 місяців поточного року дана програма профінансована на суму 246 032 грн. (на 56,5 % від річного плану).

 

  1. Галузь Культура у минулому році була додатково профінансована на суму 624тис.грн.Кошти використані на заробітну плату працівникам та матеріальну допомогу в розмірі посадового окладу. Наприкінці минулого року завдяки економії коштів було придбано меблі для музичної школи, музею та інших приміщень.

Всім, мабуть, помітно, що культмасова робота останнім часом суттєво активізувалась. Численні масові заходи приурочуються до державних та професійних свят, визначних дат. Урочистими заходами було відзначаються річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, День Скорботи і вшанування пам’яті жертв цієї війни, заходи вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні, воїнів АТО, Чорнобильської трагедії, війни в Афганістані, День Конституції України, День Державного Прапора України, День Незалежності, Шевченківські дні та багато інших. В міському музеї систематично проводяться виставки, творчі вечори та зустрічі з людьми мистецтва. І, звісно ж, у місті проводиться чимало масових розважальних заходів.

У 2017 році з метою налагодження міжнародних відносин та для представлення на належному рівні м.Новодністровськ, творчі колективи та сольні виконавці (всього 45 чол.) взяли участь у форумі «Дні України в Словаччині». Для забезпечення поїздки з міського бюджету було виділено кошти на придбання сценічних костюмів для народного аматорського хору «Калина» в сумі 30тис.грн. та на оплату транспортних послуг ‑ 45тис.грн. Але за рахунок лише міського бюджету дана поїздки не реалізувалась би. Я особисто висловлюю вдячність генеральному директору ПАТ «Укргідроенерго» Ігорю Сироті за те, що він відгукнувся на моє прохання про підтримку наших аматорів сцени і виділив 72 тисячі гривень на поїздку.

Наразі Новодністровська міська рада в цілому і відділ культури зокрема готуються до проведення уже третього міжрегіонального етно-фестивалю Дністер-Фест. Це найбільш масштабний захід, який приурочується до Дня міста Новодністровськ і проводиться з метою збереження і розвитку народних традицій та національного фольклору, сприяння творчій активності, розширення і зміцнення творчих і дружніх стосунків з сусідніми громадами та іншими областями. Для належного рівня проведення фестивалю в 2017 році з міського бюджету додатково виділено 85тис.грн., які є дольовою часткою в забезпеченні виступів видатних виконавців та оренди сцени. Минулого року на проведення фестивалю та Дня міста з міського бюджету було використано 51 тисячу гривень, і 55 тисяч гривень спонсорських коштів.

Також у поточному році з міського бюджету виділено 524тисячі гривень на заробітну плату працівникам сфери «культура».

 

  1. Додатково по галузі «Державне управління» у 2016 році було виділено 1 200тис.грн. – на виплату в повному обсязі заробітної плати та допомогу в розмірі посадового окладу, оплату енергоносіїв та на проведення ремонтної компанії. Також було придбано 7 комплектів комп’ютерної техніки (79тис.грн.), оргтехніки (98тис.грн), меблів (19тис.грн).

За звітний період для потреб міської ради було проведено реконструкцію зали засідань. В результаті: по-перше, відпала необхідність витрачати кошти на оренду чужого приміщення, а по-друге ми отримали можливість забезпечити комфортні умови для представників громади, які бажають бути присутніми на сесійних засіданнях та інших заходах. Реконструкція зали здійснювалась за так звані «соціальні кошти», які надходять по титулу будови Дністровської ГАЕС. Розрахований кошторис 600тис.грн.

 

  1. Галузь «соціальний захист населення» представлена управлінням праці і соціального захисту населення, яке здійснює діяльність у сферах: соціально-трудових відносин, реалізації державних соціальних гарантій і заходів соціальної підтримки населення та ін.

В минулому році УПСЗН було додатково профінансоване на суму 92,3 тис.грн. Ці кошти були використані на заробітну плату працівникам та оплату енергоносіїв.

За рахунок бюджету матеріальну підтримку отримали 37 новодністровців, які брали участь в АТО, ‑ 211тис.грн.; ще 50тисяч гривень було виділено на підтримку громадських організацій чорнобильців, афганців, ветеранів війни та Спілки інвалідів.

За 5 місяців поточного року управлінням призначено житлові субсидії 552 домогосподарствам, середньомісячна кількість отримувачів субсидій у місті становить 2243 домогосподарств, середній розмір субсидій, призначених у 2017 році становить 1416 грн.

За рахунок міської комплексної програми соціальної підтримки малозабезпечених верств населення «Турбота» в поточному році було виплачено матеріальну допомогу 343 новодністровцям на суму 110тис. грн.

 

  1. Одним з основних напрямків діяльності міської ради є забезпечення потреб населення якісними житлово-комунальними послугами, які надають комунальні підприємства «Новодністровський житловик» та «Управління «Тепловодоканал». Фінансова підтримка цих підприємств здійснюється систематично. Наприклад:

КП «Новодністровський житловик» протягом 2016 року та 5-ьох місяців 2017 року виділено з міського бюджету коштів на загальну суму 3 278,7тис.грн.:

(у 2016 р – 2178,7тис.грн., у 2017 р – 1 100 тис.грн., в тому числі:

  • на благоустрій – 2 055,2 тис.грн.
  • для ведення статутної діяльності 540 тис. грн. (на 212тис.грн. більше ніж в 2015 році).
  • дотації 683,5 тис.грн.

Крім того, КП «Новодністровський житловик», передано в обслуговування міський ринок, надходження від якого збільшили доходи підприємства: у 2016 рік на 620тис.грн. з ПДВ та за січень – квітень 2017 року на 202,5 тис.грн.

Також обидва комунальні підприємства, за згодою виконавчого комітету, здають в оренду комунальне майно, що належить територіальній громаді м.Новодністровськ. Завдяки цьому КП «Новодністровський житловик» отримало додаткових надходжень: за 2016 рік в сумі 300,9 тис.грн. з ПДВ та за січень- квітень 2017 року 106,2 тис.грн.

ДКП «Управління «Тепловодоканал». У 2016 році підприємство отримало з міського бюджету 126тис.грн. дотації для погашення заборгованості за спожитий природній газ.

Ще 400тис.грн. з міського бюджету, надійшли Тепловодоканалу як внески до статутного фонду. Дані кошти витрачено на придбання насосного агрегату.

Також від передачі в оренду комунального майна підприємство отримало 100тис.грн. у 2016 році, та 36,5тис.грн. за січень ‑ квітень цього року.

Таким чином протягом 2016 року та 4-ьох місяців 2017 року ДКП «Управління «Тепловодоканал» отримало додаткових надходжень на загальну суму 662,3тис.грн.

Крім того, рішенням міської ради від 31.03.2016р. ДКП «Управління «Тепловодоканал» у 2016 році було звільнено від сплати частини прибутку на загальну суму 286тис.грн.

З метою забезпечення беззбиткової діяльності наших комунальних підприємств протягом 2016 року було прийнято 5 рішень виконавчого комітету щодо встановлення економічно обґрунтованих тарифів на житлово-комунальні послуги. Для прийняття цих рішень, з метою забезпечення прозорості, рішенням виконкому була створена комісія, до складу якої ввійшли депутати, члени виконавчого комітету, представники підприємств міста та працівники міської ради. Також було організовано роботу трьох робочих груп, що входили до складу цієї комісії.

Всі ці заходи, що були вжиті Новодністровською міською радою, мали б призвести до стабільної фінансово-господарської діяльності житлово-комунальних підприємств. Але, на жаль, в даній галузі і надалі залишаються ряд невирішених проблем. За підсумками 2016 року КП «Новодністровський житловик» отримало збитки у розмірі 617,2тис.грн.; в тому числі збитки, отримані з тих видів послуг, тарифи на які були встановлені у 2016 році, а саме ‑ на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій ‑ 397,8 тис.грн., та на послуги з технічного обслуговування ліфтів 226,9тис.грн.

Крім того, за підсумками 2016 року підприємство мало кредиторську заборгованість в сумі 1 561тис.грн., в тому числі: зарплата – 289,4тис.грн., податки та збори – 558,4тис.грн. (прибутковий податок – 218,5тис.грн., ПДВ – 174,2тис.грн., пенсійний фонд – 161,7тис.грн., податок за забруднення – 4тис.грн.), за послуги, матеріали та інше –322тис.грн., інші поточні зобов’язання –109,7тис.грн. (розрахунки з підзвітними особами – 0,4тис.грн., розрахунки з іншими кредиторами –109,3тис.грн.)

Від’ємний фінансовий результат отримало за 2016 рік і ДКП «Управління «Тепловодоканал». Збитковими є дільниці з водопостачання та водовідведення, збитки по них складають 650тис.грн. та 200тис.грн. відповідно. (Нагадую, що тариф на водопостачання та водовідведення було встановлено з 01.05.2016 року). Але за рахунок прибутковості дільниці теплопостачання +381,3тис.грн. та дотації з міського бюджету 412тис.грн., загальна сума збитків ДКП «Управління «Тепловодоканал» склала 176,4тис.грн.

Крім того на підприємстві наявна кредиторська заборгованість в розмірі 2 515тис.грн., 2 438,8тис.грн. з них ‑ за спожитий у минулі опалювальні періоди газ. І це при тому, що централізовано опалення здійснюється лише в бюджетних установах, а міський бюджет щороку вчасно і в повному обсязі розраховується за ці послуги.

 

  1. За звітний період були вжиті заходи щодо розроблення та затвердження містобудівної документації. Зокрема:

Виконано Схему розміщення тимчасових споруд. На її розроблення було використано 89,61тис.грн. Цим проектом визначено місця, де можуть! бути розміщені тимчасові споруди торгівельного, побутового та соціально-культурного призначення для здійснення підприємницької діяльності (всі необхідні технічні умови щодо інженерного забезпечення своїх об’єктів підприємці отримуватимуть особисто). Затвердження цієї схеми розширить сферу послуг і асортимент товарів, а також підвищить конкуренцію для вже працюючих торгівельних точок. На превеликий жаль, підтримку цьому проекту висловили не всі депутати, але необхідна кількість голосів таки набралася і документація була затверджена травневою сесією міської ради.

Детальний план території лісопаркової зони. На виготовлення документів у 2016 році було використано 99,9тис.грн. Метою розроблення цієї проектної документації є уточнення територіальних ресурсів для планування багатофункціонального загальноміського парку (передбачається, що там можуть розташовуватись споруди спортивного, туристичного, розважального (атракціони) спрямування та сфери послуг). Наразі детальний план подано на розгляд містобудівної ради Чернівецької ОДА.

З метою розбудови виробничої зони та вирішення містобудівних проблем міста розроблено детальний план частини території мікрорайону «Дністер» (міською радою на ці цілі було виділено 199тис.грн.). Детальним планом передбачено уточнення планувальної структури і функціонального призначення частини території на півдні міста, визначеної генпланом для розвитку промисловості. Детальний план подано на розгляд містобудівної ради Чернівецької ОДА.

Також ведеться робота щодо затвердження проектів розподілу прибудинкових територій багатоквартирної забудови міста Новодністровськ та визначення місць спільного користування.

 

  1. Найбільш масштабною у сфері землекористування вважаю проведену нашою командою роботу щодо розподілу ділянок для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка або котеджна забудова).

Ця робота була розпочата давно, але до, власне, розподілу приступили лише у 2016 році. 113 ділянки із усіх 147-ми ділянок були виділені відповідно до ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» громадянам, які мають право на першочергове їх отримання (52 з них ‑ учасникам АТО). 5 ділянок було виділено відповідно до ЗУ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Стосовно 9-тьох ділянок прийнято рішення та готуються проекти землеустрою для обміну їх на землі приватної власності громадян Ломачинецької сільської ради (з метою розширення міського кладовища), 7 залишається у резерві для учасників АТО і ще 13 будуть розподілені між громадянами зі статусом «Діти війни» (наразі заяв від таких громадян є 46).

Також впорядковуються території, на яких розташоване комунальне майно: розробляються проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок під міським ринком, центральною котельнею (недіючою), незавершеними будівництвом котельнею і очисними спорудами панчішно-шкарпеткової фабрики.

 

  1. Активно працює юридичний відділ, який,

крім організації претензійно-позовної роботи та здійснення представництва міської ради в судових установах України, забезпечує роботу адміністративної комісії при виконкомі, погоджує проекти рішень міської ради та виконкому, забезпечує договірну роботу, здійснює реєстрацію колективних договорів, опрацьовує заяви громадян щодо приватизації квартир та надає ряд інших адміністративних послуг, перевіряє на відповідність законодавству і міжнародним договорам України проекти рішень, договорів, розпорядження, а також розглядає депутатські звернення та запити. Варто зауважити, що це значний обсяг роботи для двох штатних працівників. Тому доводиться залучати інших юристів на договірних засадах.

 

  1. Ще кілька цифр стосовно видатків у 2016 році.:
  • підтримка засобів масової інформації -146,0 тис.грн. – дотація КП «ТРК На свої хвилі».
  • запобігання надзвичайних ситуацій – 26,2тис.грн.- придбано захисний протипожежний одяг.
  • видатки, не віднесені до основних груп – 407,2 тис.грн. ‑ проведені роботи по встановленню відеоспостереження в місті ‑ 145,2тис.грн., надана субвенція Сокирянській центральній районній лікарні – 250тис.грн., надана субвенція Сокирянській ОДПІ для сервісного центру обслуговування платників податків в м.Новодністровськ – 112тис.грн.
  • крім того, згідно із затвердженим сесією «Переліком об’єктів комунальної власності територіальної громади міста Новодністровськ, що підлягають приватизації в 2017 році», через процедуру конкурсу було реалізовано три приміщення загальною площею 228,5 м.кв., що дасть можливість поповнити міський бюджет на 596 760гривень.

 

  1. Новодністровська міська рада розпочала роботу в напрямку залучення інвестицій, різноманітних фондів та грандів, в тому числі іноземних.

Впродовж звітного періоду було подано на участь у конкурсах вісім проектних пропозицій. Одна з них виграла. Це співфінансування Німецького благодійного фонду GIZ в сумі 140 тисяч гривень на закупівлю та встановлення спеціального обладнання в ігровій кімнаті для дітей з обмеженими можливостями Територіального центру соціального обслуговування. При цьому сума всього проекту становить 162 тисячі гривень, тобто частка міського бюджету ‑ 22 тисячі гривень. Перший транш від фонду в сумі 82 тисячі гривень надійшов у 2016 році. В цьому році ‑ черговий транш ‑ 57,8 тис.грн.

Результати ще двох поданих міською радою проектних пропозицій надійдуть у серпні – вересні цього року. Інші п’ять в якості результату дали нам лише досвід участі у масштабних проектах.

Найбільш успішним у напрямку розвитку стратегії міста можна вважати роботу зі створення в Новодністровську Індустріального парку, що забезпечить вливання інвестицій в економіку міста, збільшить кількість робочих місць, а в майбутньому – ефективне землекористування. У цьому напрямку нами було проведено чимало заходів, зокрема розроблена концепція Індустріального парку, зібрано необхідний пакет документів, розроблено і затверджено сесією Детальний план території частини мікрорайону «Дністер», де буде розташований Індустріальний парк, відведено шість земельних ділянок та внесено їх до державного земельного кадастру. В січні 2017 індустріальний парк «Новодністровськ» внесено до Державного реєстру індустріальних парків України.

На жаль, це стратегічне рішення сприймається не всіма представниками депутатського корпусу. Дехто намагається набрати собі політичних дивідендів, спекулюючи на почуттях людей, які колись отримали в тимчасове користування на умовах оренди земельні ділянки на території промислової зони. Слід зазначити, що термін користування цими земельними ділянками вже давно сплив і немає жодних законних підстав для приватизації цих земель громадянами, про що вони були неодноразово проінформовані. Проте, ігноруючи ці факти, деякі депутати умисно викривлено трактують норми Земельного Кодексу України і продовжують заводити людей у оману, що створює в місті соціальну напругу. Наразі працює комісія щодо вивчення порушеного питання з метою задоволення потреб громади міста.

В цьому ж напрямку, тобто в напрямку залучення інвестицій, Новодністровською міською радою також розпочато роботу з розвитку міжнародних відносин. Враховуючи резонанс, що був викликаний поїздкою делегації м.Новодністровськ до Словаччини, доповідаю, що на відрядження та паливо з міського бюджету в січні було використано 11 тисяч гривень (дві особи), в квітні – 21 тисяча гривень (три особи). Ще 832євро (25тис.грн.) було сплачено за договором, згідно програми, ‑ (за участь у бізнес-форумі). Послуги організації «Феман» (директор Едуард Бураш), яка забезпечує організацію та повний супровід всіх зустрічей і перемовин обійшлися в 2 тисячі євро (60 тисяч гривень), згідно рішення міської ради.

Зате в квітні в рамках проведення «Днів України в Словаччині» ми підписали перший договір побратимства з містом Ґельніця. Підписання цього договору дає Новодністровській міській раді можливість брати участь у конкурсах по відбору проектів в рамках Операційної транскордонного програми «Румунія-Словаччина-Угорщина-Україна 2014-2020». Інструмент Європейського сусідства». В рамках фінансування цієї програми Європейською Комісією нещодавно було прийнято рішення про виділення фінансування для України в розмірі 5млн.євро за рахунок Європейського інструменту сусідства. Новодністровська міська рада вже розробляє проекти для участі в цьому конкурсі.

В даний час також готуємося до підписання договору побратимства з польським містом Беч.

 

  1. Соціальні кошти. Трохи історії.

В результаті проведеної роботи, у 2006 році між Новодністровською міською радою та ВАТ «Укргідроенерго» був підписаний найперший договір (№3Н) про участь «Укргідроенерго» в дольовому фінансуванні основних фондів об’єктів соціального призначення в м.Новодністровськ. Вже через місяць умови договору змінилися: ще однією його стороною виступила Чернівецька ОДА, а до переліку основних фондів для фінансування добавляються об’єкти Сокирянського району. А в березні 2010 року Новодністровська міська рада вже перестає бути стороною договору, який підписується безпосередньо між ВАТ «Укргідроенерго» та Чернівецькою ОДА. Таким чином управління капітального будівництва ОДА отримало всі повноваження на освоєння коштів, Новодністровська міська рада могла лише формувати переліки об’єктів, які потребують реконструкції і передавати їх до УКБ Чернівецької ОДА. А з 2012 року до бюджету міста кошти від ПАТ Укргідроенерго фактично не надходили.

Ситуація змінилася у 2016 році. Нам вдалося добитися, щоб в Договір про отримання та використання коштів соціального призначення було включено третю сторону ‑ Новодністровську міську раду. Також був затверджений перелік об’єктів соціального призначення м.Новодністровськ, фінансування яких здійснюється згідно з Титулом перехідної будови Дністровської ГАЕС на 2016 рік. Для м.Новодністровськ даним переліком передбачені кошти в сумі 18 млн. 560тис.грн., в тому числі 1 488,091тис.грн., що були виділені на ОКЗ «Дитячо-юнацька спортивна школа в м.Новодністровськ» для будівництва нової автономної газової котельні. Так, як школа знаходиться на балансі обласного бюджету, фінансування цих робіт здійснюється Управлінням капітального будівництва Чернівецької ОДА. Підрядник ‑ ВАТ «Чернівецьке спеціалізоване монтажно-налагоджувальне управління «М’ясомолмонтаж» розпочав роботи в травні 2017 року. На даний момент встановлення котельні триває.

Через те, що окремі депутати міської ради впродовж минулого року неодноразово зверталися до генерального директора ПАТ «Укргідроенерго» І.Г.Сироти та керівництва Чернівецької ОДА з проханням не виділяти кошти місту Новодністровськ, було втрачено багато цінного часу для того, щоб міська рада могла ефективно їх використати ще в 2016 році. В результаті, кошти в сумі 10 млн.грн. надійшли на рахунок міського бюджету лише наприкінці грудня 2016 року, що не дало можливості їх використати в повному обсязі. На кінець року було освоєно лише 3млн.668 тис.грн. Решту було повернено на рахунок Департаменту фінансів ОДА.

І вже в квітні поточного року, завдяки спільним зусиллям міської ради та керівництва області, до міського бюджету надійшло 14млн.53тис.грн. У зв’язку з тим, що дані кошти призначені на капітальні видатки, а процедура їх використання передбачає цілий комплекс заходів (виготовлення проектно-кошторисної документації, проведення експертизи, укладання договорів, оплату авансу не більше (30%) вартості робіт та інше), то використати всю суму коштів за короткий термін часу просто неможливо. Тому було прийнято рішення покласти 10млн.грн. на депозит під 19,5%. Завдяки цьому міський бюджет отримує біля 160тис.грн. в місяць плати за розміщення цих коштів на депозиті. Хоча дехто маніпулює цією інформацією, і свідомо перекручуючи її, розповсюджує неправду стосовно даного рішення.

Отож 14млн. 53тис.грн. за переліком 2016 року! розподілені за найбільш нагальними потребами (замовником виступає Новодністровська міська рада):

  1. Реконструкція покрівель житлових будинків №6С, №11С, №24С, №17С, № 17Д, № 23С, №22Д, №20А, №9Д, №15С, №22А, №21Д, №17А, №18Сп.1, №8С, №9С, №14С та виготовлення ПКД на них. Розрахований кошторис ‑ 4540тис.грн. Підрядником визначено ТзОВ «Сакура» (м.Львів). На даний момент повністю завершено роботи по будинках №6С та №11С. Роботи продовжуються по наступних будинках, згідно визначеної черги. Проектна документація на стадії готовності. Завершення робіт планується до серпня місяця 2017 року.
  2. Реконструкція частини приміщення №2, буд. 1В, м-н «Діброва». Підрядник ТОВ «ДністроЕлектроСервіс». Розрахований кошторис 460тис.грн. Роботи виконані в повному обсязі. З міського бюджету на придбання меблів та оргтехніки у відділ ПФУ було виділено 140тис.грн. В даному приміщенні з 16 травня 2017 року розпочав роботу відділ Пенсійного Фонду України, який обслуговує населення м.Новодністровськ та сіл Новодністровської ОТГ. До речі, відкриття у місті відділу ПФУ новодністровці чекали впродовж багатьох років, тому зараховую це до позитиву.
  3. Капітальний ремонт та гідрохімічне очищення систем опалення бюджетних установ (Новодністровська гімназія, Новодністровська музична школа). Розрахований кошторис 314,370 тис.грн. Підрядник ТОВ «Пламбер». Роботи виконані в повному обсязі. В даних установах результатами задоволені.
  4. Будівництво та реконструкція споруд і мереж водопостачання та водовідведення в бюджетних установах м.Новодністровськ (ДНЗ, ЗОШ, заклади культури та управління). Розрахований кошторис 950 тис.грн. Підрядник ТОВ «Поліс-Ч». Проектна документація на стадії виготовлення. Початок робіт планується на кінець липня 2017 року.
  5. Придбання спецтехніки для комунального підприємства. Розрахований кошторис 800 тис.грн. Техніка для КП «Новодністровський житловик» (трактор з комплектуючими). Технічні характеристики визначено. Оголошення тендеру відбудеться до кінця червня 2017 року.
  6. Реконструкція електроосвітлення в бюджетних установах м.Новодністровськ (ДНЗ, ЗОШ, заклади культури та управління). Розрахований кошторис 781,441 тис.грн. Підрядник ТзОВ «Променергобудсервіс». Проектна документація виготовлена. Роботи розпочнуться в червні 2017 року.
  7. Реконструкція ліфтів житлових будинків 1Б, 1В, 1Г. Розрахований кошторис 2151,4 тис.грн. Підрядник ПрАТ «ОТІС». Проектна документація на стадії виготовлення. Роботи планується розпочати найближчим часом.
  8. Реконструкція житлового будинку №1 мікрорайон «Лісовий». Розрахований кошторис 1215,143 тис.грн. Проектна документація на стадії корегування. Роботи розпочнуться найближчим часом.
  9. Придбання спецтехніки та обладнання для Новодністровської міської лікарні (авто швидкої). Розрахований кошторис 1000 тис.грн. Технічні характеристики визначено. Оголошення тендеру відбудеться найближчим часом.
  10. Реконструкція електроосвітлення в бюджетних установах м.Новодністровськ (міська лікарня). Розрахований кошторис 206,355 тис.грн. Підрядник ТОВ «ДністроЕлектроСервіс». Проектна документація виготовлена . Роботи розпочнуться найближчим часом.
  11. Будівництво та реконструкція споруд і мереж водопостачання та водовідвендення м.Новодністровськ (міська лікарня). Розрахований кошторис 250 тис.грн. Підрядник ТОВ «Поліс-Ч». Проектна документація на стадії виготовлення. Початок робіт планується на кінець липня 2017 року.
  12. Будівництво та реконструкція споруд і мереж водопостачання та водовідведення м.Новодністровськ (будинки: №2Д, №3Д, №4Д, №13Д, №14Д). Розрахований кошторис 700 тис.грн. Підрядник ТОВ «Поліс-Ч». Проектна документація готова. Початок робіт планується найближчим часом.
  13. Капітальний ремонт та гідродинамічне очищення ділянок дощової каналізації. Розрахований кошторис 900 тис.грн. Підрядник ТОВ «Технології гідроочищення». Роботи виконані в повному обсязі.
  14. Будівництво автономних котелень бюджетних установ (Новодністровська музична школа). Розрахований кошторис 1323 тис.грн. Підрядник Фірма «Елекон ЛТД». Роботи виконані, котельня встановлена. В опалювальний сезон 2017 року музична школа ввійде з новою котельнею, що дозволить суттєво зменшити витрати на теплоносії.
  15. Будівництво мереж електропостачання до приміщення Новодністровської музичної школи. Розрахований кошторис 880,2 тис.грн. Підрядник ТзОВ «Променергобудсервіс». Проектна документація виготовлена. Роботи розпочнуться в червні 2017 року.
  16. Реконструкція адміністративних приміщень міської ради (перехідний об’єкт). Придбання устаткування меблів та систем. Розрахований кошторис 600 тис.грн. Підрядник ТОВ «ДністроЕлектроСервіс». Роботи виконані в повному обсязі.

Також розроблений проект реконструкції БК «Молодіжний».

Замовлено розробку проектної документації на реконструкцію покрівель житлових будинків №14С, №15С, №1Л під шатрову, проектну документацію на реконструкцію очисних споруд м.Новодністровськ; реконструкцію та капітальний ремонт каналізаційних мереж міста; капітальний ремонт та реконструкцію приміщення групи в ДНЗ «Теремок» та окремого входу до неї; реконструкція підпорної стінки біля поліклініки міської лікарні; капітальний ремонт та реконструкцію молочної кухні для Терцентру; капітальний ремонт службових квартир в буд. №1Б та лікарні м.Новодністровськ для молодих спеціалістів.

Планується замовлення проектної документації на будівництво автономних індукційних котелень для бюджетних установ міста (школи, дитсадки, лікарня); Будівництво та реконструкцію зовнішнього освітлення м.Новодністровськ з застосуванням LED-технологій; прокладення нової лінії 10 кВт для м.Новодністровськ; ремонт доріг по місту (враховуючи дороги до дачних кооперативів).

Ведуться переговори щодо проведення геології і топографії для осушення підвалів житлових будинків. А також стосовно замовлення акту обстеження недобудованих будинків №19Б, №19В м-н. «Лісовий», які нещодавно були передані у власність громади. Разом з ними ми прийняли на баланс міської ради і недобудований готель на 52 місця, що знаходиться за адресою: м.Новодністровськ, м-н «Юність» (біля автостанції).

Хочу звернути увагу на дуже важливому моменті. В найпершому затвердженому Переліку на 2006-2010 роки, крім будівництва районної лікарні та будинку культури, передбачалося також фінансування соціальних об’єктів прилеглих сіл (Розкопинці, Василівка, Ожеве, Волошкове та інші). Це ‑ і газифікація, і будівництво водогонів, шкіл, будинків культури тощо. Проте, жодної копійки ці села за весь період не отримали. Тому в Переліку об’єктів соціального призначення на 2017 рік планується виділення коштів і на ті села, що ввійшли до Новодністровської ОТГ. Вже замовлено розробку проектної документації для покращення їх інфраструктури. А саме: реконструкція вуличного електроосвітлення в с.Білоусівка; реконструкція будинку культури в с.Василівка; реконструкція школи в с.Ломачинці (насосної станції підйому води до школи); реконструкція мережі водопостачання в с.Ожеве.

За Титулом спорудження Дністровської ГАЕС на 2017 рік очікуються надходження в сумі 10 мільйонів гривень.